Ken jij het verschil? Er is een fijne lijn tussen Hem kennen en kennis over hem vergaren. De laatste tijd merken we steeds vaker in gesprekken dat deze zaken met elkaar verward worden. Je kunt letterlijk alles weten wat er te vinden is over God en Hem tóch niet kennen. Jezus waarschuwde hier ook voor:

21 Niet alle mensen die Here tegen Mij zeggen, komen in het hemelse Koninkrijk. Want daar komt u alleen als u doet wat mijn hemelse Vader wil. 22 Op de dag van het grote oordeel zullen velen tegen Mij zeggen: “Here, wij hebben in uw naam geprofeteerd. Here, wij hebben uw naam gebruikt om duivelse geesten te verjagen en wonderen te doen.” 23 Maar Ik zal hun antwoorden: “Ik heb u nooit gekend. Ga weg! U bent slecht en hebt alleen maar uw eigen zin gedaan.”

Is dat niet ongelofelijk? De mensen waar wij nu naar opkijken komen misschien niet eens in het Koninkrijk van God. Nu is het niet aan ons om te veroordelen wie dat wel eens zou kunnen zijn, maar wees voorzichtig in het opkijken naar mensen als je niet de diepte van hun hart kunt peilen.

We moeten stoppen met het bouwen van onze eigen Koninkrijken en beginnen met het bouwen van het Koninkrijk van God. Wanneer we kennis inzetten om onze eigen naam te bouwen, slaan we de plank mis. Is het ook niet zo dat we van de ‘Boom van Kennis’ hebben gegeten? Misschien moeten we maar eens accepteren dat we niet alles kúnnen weten. Waar keek Jezus naar toen Hij Zijn discipelen uitkoos? Keek Hij naar opleiding of status misschien? Nee! Jezus koos de ‘Jan met de Petten’ van die tijd. Zover bekend was alleen Lukas (als doktor) academisch.
Is academisch verkeerd dan, hoor ik je denken. Natuurlijk niet, maar als we dit als vereisten gaan stellen om Hem te dienen denk ik dat we onszelf weer terugbrengen naar de tijd van Farizeeën en Schriftgeleerden. Kan nou niet echt zeggen dat deze zo goed te boek stonden!

Jezus legde de nadruk op geloof, niet op kennis. God wil jou gebruiken, of je nu door de wereld als super slim gezien wordt (lees: je kunt goed feiten stampen) of als dom (lees: je kunt super goed met je handen werken). Hij heeft jullie allebei gemaakt!

Categories: onderwijs

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *